BENTHUIZEN/HAZERSWOUDE/KOUDEKERK – Veel dorps- en buurthuizen in gemeente Alphen aan den Rijn hebben moeite om financieel hun hoofd boven water te houden en doen een beroep op de gemeente voor extra geld. De gemeente heeft onderzocht wat hun rol is in de gemeenschap en of de dorps- en buurthuizen levensvatbaar zijn. Op basis van dit onderzoek is nu de koers voor de toekomst van de dorps- en buurthuizen bepaald. In deze koers staat maatschappelijk ondernemerschap centraal.

Wethouder Van Velzen (CDA): “Beheerders van dorps- en buurthuizen worden maatschappelijke ondernemers. Hierdoor lopen ze mogelijk meer risico maar krijgen wel meer  rendement, vrijheden en bevoegdheden. Dit draagt ook positief bij aan de maatschappelijke effecten van dorps- en buurthuizen die van grote toegevoegde waarde is voor onze inwoners.”

Alleen buurthuis Het Anker in Hazerswoude-Rijndijk zou tot nu toe aangegeven niets te zien in de vercommercialisering van buurt- en dorpshuizen. Het bestuur ziet eigenlijk alleen iets in een maatschappelijke functie en gaat de komende tijd gesprekken voeren met de gemeente. Uit deze gesprekken zou duidelijk moeten worden wat de toekomst is van Het Anker binnen de vernieuwde regelgeving. Het Anker zou zelfs overwegen om de taken terug te geven aan de gemeente.

De gemeente maakt duidelijke resultaatafspraken met de dorps- en buurthuizen en legt deze vast in een overeenkomst. Hiermee is er sprake van harmonisatie van het accommodatiebeleid en worden alle dorps- en buurthuizen op dezelfde manier ondersteund en gestimuleerd.

Share.

Leave A Reply